Švestkové buchty jako od babičky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g třtinového cukru
250 ml mléka
120 g rozpuštěného másla
2 žloutky
40 g droždí (cca 1 kostka)
špetka soli
Náplň:
1 kg vypeckovaných půlených švestek
skořicový cukr
Na potření upečených buchet:
0,5 dcl rumu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve uděláme kvásek. Do misky rozdrobíme kostku droždí, zasypeme lžící cukru, necháme společně rozpustit, zalijeme cca 10 lžícemi vlažného mléka a poprášíme lžící mouky. Dáme na teplé místo vykynout cca na 15 minut.

  2. Mezitím připravíme zbytek těsta. Ve větší míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky, zbytek mléka, cca 8 lžic rozpuštěného másla a přilijeme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu nakynout pod utěrkou na teplém místě.

  3. Po vykynutí rozdělíme těsto na cca18-20 dílů, ze kterých uděláme kuličky a z nich pak vytvoříme na pomoučeném vále kolečka. Každou buchtu naplníme 3-4 půlkami švestek (dle velikosti švestek), mezi švestky nasypeme do každé buchty cca lžičku skořicového cukru a pak buchtu opatrně zabalíme. Vkládáme na máslem vymazaný pekáček, každou buchtu ze všech stran potřeme zbytkem rozpuštěného másla a necháme ještě cca 10 minut vykynout. Poté vkládáme do předehřáté trouby a pečeme cca 30 minut na 175 stupňů Celsia dozlatova. Ještě horké buchty potřeme rumem pro lepší chuť a vůni.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!