Švédské kuličky z dovolené

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1/2 kg mletého hovězího masa (nebo směs)
odpovídající množství soli
větší špetka jemně mletého pepře
1 větší jemně nasekaná cibule
jemně nasekaná petrželka
1 čajové lžičky škrobu Solamyl či Maizena
2 vařené strouhané brambory
2 žloutky
1 malá lžička sardelové pasty
1 dl smetany na vaření
NA OMÁČKU
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
0,25 l(vývaru z) masoxu
0,25 l smetany
1 lžíce sojové omáčky
sůl
pepř podle chuti
2 lžičky hořčice
brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme ve slupce 2 brambory, po oloupání a vychladnutí je nastrouháme a smícháme se solí, pepřem, nadrobno nakrájenou cibulí, petrželkou, lžičkou sardelové pasty a solamylem. Přidáme mleté maso, žloutky a smetanu, a propracujeme tak, aby se všechno dobře spojilo.

  2. Pak za pomoci kávové lžičky nabíráme a tvarujeme mokrou rukou malé kuličky o velikosti játrových knedlíčků, dáme na slabě vymaštěný velký plech a upečeme v horké troubě přibližně 30 minut.

  3. Mezitím si připravíme smetanovou omáčku. V kastrůlku rozehřejeme lžíci másla, zasypeme hladkou moukou, za stálého míchání osmahneme a zalijeme vývarem a smetanou. Uvedeme k varu a dochutíme sojovou omáčkou, pepřem a hořčicí. Pokud by omáčka byla příliš řídká, můžeme ji zahustit solamylem, v opačném případě zředíme smetanou nebo mlékem. Kuličky podáváme v omáčce s opečenými nebo vařenými brambory a brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!