Švédské kuličky z dovolené
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1/2 kg mletého hovězího masa (nebo směs)
- odpovídající množství soli
- větší špetka jemně mletého pepře
- 1 větší jemně nasekaná cibule
- jemně nasekaná petrželka
- 1 čajové lžičky škrobu Solamyl či Maizena
- 2 vařené strouhané brambory
- 2 žloutky
- 1 malá lžička sardelové pasty
- 1 dl smetany na vaření
- NA OMÁČKU
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 0,25 l(vývaru z) masoxu
- 0,25 l smetany
- 1 lžíce sojové omáčky
- sůl
- pepř podle chuti
- 2 lžičky hořčice
- brusinky
Postup Švédské kuličky z dovolené
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme ve slupce 2 brambory, po oloupání a vychladnutí je nastrouháme a smícháme se solí, pepřem, nadrobno nakrájenou cibulí, petrželkou, lžičkou sardelové pasty a solamylem. Přidáme mleté maso, žloutky a smetanu, a propracujeme tak, aby se všechno dobře spojilo.
Pak za pomoci kávové lžičky nabíráme a tvarujeme mokrou rukou malé kuličky o velikosti játrových knedlíčků, dáme na slabě vymaštěný velký plech a upečeme v horké troubě přibližně 30 minut.
Mezitím si připravíme smetanovou omáčku. V kastrůlku rozehřejeme lžíci másla, zasypeme hladkou moukou, za stálého míchání osmahneme a zalijeme vývarem a smetanou. Uvedeme k varu a dochutíme sojovou omáčkou, pepřem a hořčicí. Pokud by omáčka byla příliš řídká, můžeme ji zahustit solamylem, v opačném případě zředíme smetanou nebo mlékem. Kuličky podáváme v omáčce s opečenými nebo vařenými brambory a brusinkami.