Sváteční paštička z jatýrek

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

500 g kuřecích jater nebo kachních jater
1 větší cibule
2 polévkové lžíce oleje nebo sádla
200 ml 30% smetany
1 dcl (červeného)vermutu (zase podle chuti)
250 g másla (230 do paštiky 20 na zalití)
tymián
sůl
koření podle chuti
Brusinkový kompot nebo želé
mandle
případně ořechy
Anglická slanina bez kůže na vyložení formy (podle velikosti)

Postup přípravy receptu

  1. Cibulku na oleji zesklovatíme, pak přidáme játra, zalijeme smetanou a vermutem a pozvolně dusíme, až se 1/2 tekutiny vypaří. Osolíme, okořeníme a necháme trošku zchladit. Můžeme vmíchat ještě nasekané mandle, brusinky, ořechy, podle chuti, kdo si jak doladí. Pak ponorným mixerem všechno rozmixujeme a 230 g másla vmícháme. Zbylé máslo pomalu rozpustíme - budeme nalévat nahoru na paštičky. Formu vyložíme slaninou po stranách, na dno velkou lžíci brusinkového kompotu, nebo želé, přiložíme rozmixovanou hmotu, pořádně uklepeme, aby tam nebyly bubliny, povrch zalijeme rozpuštěným máslem případně ozdobíme, brusinkami, větvičkou tymiánu atd. Aspoň přes noc nechat uležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!