Sváteční mramorová bábovka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 350 g polohrubé mouky
- nastrouhaná kůra z 1 dobře omytého citrónu
- prášek do pečiva
- 250 ml mléka
- 2 polévkové lžíce rumu
- 140 g změklého másla
- 220 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- (4 bílky)
- 1 polévková lžíce kakaa
- 2 polévkové lžíce mléka
Postup Sváteční mramorová bábovka
Postup přípravy receptu
-
V misce promícháme mouku, kůru z citrónu a kypřící prášek.
Do mléka přidáme rum a odložíme na další zpracování.
Máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr utřeme šlehačem na nejvyšší stupeň.
Do utřeného másla po jednom vtíráme žloutky - každý asi 30 vteřin. Když přidáme poslední žloutek, šleháme nejméně 10 minut.
Za stálého šlehání na nejvyšším stupni šlehače přidáváme 1/2 připraveného mléka a 1/2 připravené mouky. Po chvíli přidáme zbylé mléko a mouku.
Z bílků vyšleháme šlehačem pevný sníh a zlehka vmícháme do připraveného těsta.
Asi 3/4 hladkého těsta vmícháme do připravené formy.
Do zbylého těsta pomocí stěrky vmícháme kakao a mléko.
Vlijeme na světlé těsto a uhladíme.
Pečeme v předehřáté troubě 180°C asi 50 - 60 minut.
Do upečené bábovky píchneme špejlí. Pokud je špejle po vytažení suchá, je bábovka hotová.
Bábovku ponecháme asi 5 minut ve vypnuté troubě. Vyjmeme z trouby a asi 15 min. ponecháme ve formě zchladnout a vyklopíme.
Necháme zcela vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a krájíme.