Šunka 2 x 5

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Vepřová kýta cca 1,2 kg
14 g soli
2 KL majoránky
2 stroužky (českého) česneku
čerstvě umletý černý pepř
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
2-3 kuličky jalovce
síťku nebo potravinářský provázek

Postup přípravy receptu

  1. Upravené maso upravit do tvaru šišky, vložit do síťky k tomu určené nebo dobře omotat provázkem a vložit do hrnce se studenou vodou, aby maso bylo ponořené těsně (0,5 cm)pod hladinu.

  2. Nyní vložit veškeré koření a sůl.

  3. Vodu postupně zahřívat k bodu varu a v okamžiku prudkého varu odpočítávat 5 minut varu.

  4. Po této době odstavit hrnec a maso nechat v tomto nálevu úplně vychladit.

  5. Druhý den zopakovat to samé a opět nechat maso vychladnout v hrnci po vychlazení ještě uložit na nějaký čas co ledničky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!