Šumavský bramborový nákyp

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

750 g brambor
500 g kysaného zelí
350 g uzeného masa
300 g zakysané smetany
1 cibule
125 ml mléka
125 ml bílého vína
1 lžíce másla
olej
muškátový oříšek
majoránka
sladká mletá paprika
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme v osolené vodě, rozšťoucháme, přidáme teplé mléko s máslem a ručním šlehačem vyšleháme do husté hladké kaše.

  2. Cibuli nakrájíme na kolečka, necháme ji zesklovatět na oleji, přidáme maso nakrájené na kostičky a vše osmahneme dohněda. Zasypeme mletou paprikou (asi 1/2 lžičky), prosmahneme, zalijeme vínem a okořeníme solí, pepřem, muškátem a majoránkou. Snížíme teplotu a dusíme asi 10 minut.

  3. Na dno zapékací mísy rozložíme masovou směs, na ní uhladíme bramborovou kaši, posypeme scezeným kysaným zelím a zalijeme zakysanou smetanou.

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!