Štrůdly na hodně způsobů
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 350 g Hladké mouky
- 150 g Polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 250 ml Mléka
- 75 ml Oleje
- 70 g Másla(hera,lando)
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru krystal do kvásku
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 3 Lžíce cukru
- náplně:
- Maková:
- 250 g rozemletého máku
- 5 dcl mléka
- 80 g cukru
- 60 g strouhaného perníku(nebo strouhanky či piškotových drobečků)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky citronové kůry(dal jsem šťávu)
- Lžička skořice
- Jablková nádivka:
- Nastrouhaná jablka
- skořicový cukr
- cukr krystal
- rozinky
- Čokoládová náplň:
- Kakao
- cukr
- rozpuštěné máslo
Postup Štrůdly na hodně způsobů
Postup přípravy receptu
-
Uděláme si kvásek do vlažného mléka s lžičkou cukru, rozpustíme máslo.
Do mísy s moukou, cukrem, solí, mlékem a vejci nalijeme i kvásek, promícháme a přidáme vlahé máslo smíchané s olejem a vypracujeme krásné těsto, které nemusíme nechávat kynout, hned můžeme s ním pracovat.
Vyválíme plát z jedné čtvrtiny pokud děláme z kila a naklademe buď jablka nebo mák, tvaroh, na co máme chuť a nezapoměli to koupit jak já tvaroh.
Postup je vyfocený, tak to nerozepisuji. Plech vymázneme máslem. Potom necháme trochu vykynout namažem vajíčkem a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme na asi 180°C do růžova.