Strouhaná bramborovo-houbová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

30 g másla
1 menší cibule
cca 150 g čerstvých žampionů nebo lesních hub
300 g brambor - oloupaných
100 g dušené šunky
1-2 stroužky česneku
muškátový květ na špičku lžičky
cca 500 ml vývaru
cca 200 ml 12% smetany
sůl
pepř mletý
Na krutony:
máslo
starší rohlík nebo houska

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme jemně pokrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme drobně pokrájenou šunku a nasekaný česnek, ty také krátce osmažíme a pak přisypeme hrubě nastrouhané houby, které necháme za občasného promíchání povadnout.

  2. Dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí, přidáme hrubě nastrouhané brambory, přilijeme vývar a za občasného promíchání a přilití vývaru dle potřeby, vaříme do změknutí brambor. Konzistence polévky by měla být v této fázi hustší, protože budeme ještě přilévat smetanu.

  3. Když máme brambory měkké (neměly by se zcela rozvařit), přilijeme smetanu do požadované hustoty, krátce povaříme, případně ještě dochutíme a můžeme podávat.

  4. Podáváme s krutony, které jsme připravili z pokrájeného pečiva na kostičky a pak je osmažili na másle dozlatova. Pro vůni můžeme s krutony osmažit i rozmáčknutý stroužek česneku nebo k nim ke konci smažení přihodit i jemně nasekanou petrželku nebo libeček...

  5. Kdo chce polévku bezmasou, vynechá šunku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!