Stromečkový perníkový dortík

Recepty, Dorty

Suroviny

100 g másla
100 g krupicového cukru
2 vejce
150 g hladké mouky
50 g nasekaných neloupaných lískových oříšků
40 g práškového kakaa
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 lžička kypřicího prášku do perníku
1 lžička směsi perníkového koření
230 g tekutého medu
60 ml mléka
Krém: (do náplně a na potření)
200 g másla
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce jemně prosátého práškového kakaa
Na dohotovení:
350 g fondánové modelovací hmoty (domácí marcipánka)
gelová barva (zelená)
čokoládové minilentilky
barevné cukrové zdobení
trocha alkoholu

Postup přípravy receptu

  1. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte rozklepnutá vejce (jestliže se základ srazí, není to na závadu). Zvlášť promíchejte v misce metličkou mouku s nasekanými lískáči“, kakaem, oběma druhy kypřicího prášku a kořením.

  2. V další misce umíchejte dohladka med s ohřátým mlékem a tekutinu zapravte stěrkou střídavě se sypkou směsí do vyšlehaného krémového základu. Propracované těsto nalijte do polokulovité kovové misky o průměru cca 20 cm, kterou jste v předstihu vytřeli máslem a vysypali pečlivě hrubou moukou a vložte vše do trouby vyhřáté na 180°C.

  3. Asi po 30 minutách pečení snižte teplotu na 160°C a korpus při ní dopečte (cca 20 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte v misce po vyjmutí z trouby 5 minut vydýchat, vyklopte ho pak na mřížku a zcela zchladlý uložte do druhého dne v chladu (perník se díky tomu rozleží a nebude drolivý).

  4. Korpus následně 2-3x prokrojte nožem s vroubkovaným ostřím a připravte krém, tak že máslo vyšlehejte důkladně s medem a zapravte do pěny prosáté kakao. Většinou krému potřete všechny pláty, polokulovitý korpus opětovně složte a celý potřete zbylým krémem. Takto upravený nechte v chladu ztuhnout.

  5. Modelovací hmotu mezitím obarvěte na zeleno, důkladně ji propracujte a vyválejte s ní větší kruhový plát, kterým ztuhlý korpus potáhnete. Přebytek potahu po obvodu odkrojte s přesahem cca 1 cm, který založíte pod korpus.

  6. Povrch uhlaďte a dortík hned rozdělte ostrým dlouhým nožem na 6 stejně velkých výsečí. Na povrch každého dílu přilepte pomocí alkoholu cik cak shora dolů tence vyválený proužek fondánové hmoty (navodí iluzi řetězu), který doplníte ozdobami (lentilky, hvězdičky, vločky, barevné perličky apod.).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!