Štola (Těsto lze použít i na mazanec)

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
1 lžička soli
citrónová kůra
100 g droždí
200 g cukru
400 g másla
asi 0,4 l mléka
150 g mandlí
100 – 500 g rozinek namočených v rumu
200 g kandovaného ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme těsto do kterého přidáme rozinky, kandované ovoce atd. Těsto necháme asi 2 hodiny kynout. Propracujeme a necháme ještě asi 30 minut kynout.

  2. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a zformujeme z nich tvary podobné silnější bílé vece. Na jedné straně vytvoříme žlábek, který je typický pro tvar štoly.

  3. Přendáme na vymazaný plech a dáme do středně vyhřáté trouby, pečeme 1-1,5 hodiny. Ještě horké potíráme rozehřátým máslem a bohatě sypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!