Štikozubec v bazalkovo-rajčatové peřince

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

4 podlouhlé filety ze štikozubce
5-10 dkg slaniny
hrst lístků čerstvé bazalky nasekat nadrobno
1 větší rajče (bez slupky nakrájené na kostičky)
3 polévkové lžíce oleje
1 polévková zarovnaná lžíce hladké mouky
100 ml mléka
250 ml 30% smetany
1/2 kostky zeleninového bujonu
na dochucení trošku soli
citronová šťáva (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Rajče opláchneme, nařízneme nožíkem do kříže, dáme do misky, zalijeme vařící vodou, po minutě ochladíme studenou, slupku lehce stáhneme, rajče rozpůlíme a nakrájíme na kostičky.

  2. Slaninu nakrájíme odhadem na 8 cm dlouhé a 1/2 cm široké proužky.

  3. Rozmrazené plátky štikozubce dobře osušíme, ve dvou místech proti sobě propíchneme nožem dírky a ty protáhneme připravenou slaninou. Pokud nám kousek slaniny ještě zbylo, nakrájíme na menší kousky, dáme do hlubší pánve na 3 PL oleje lehce vyškvařit, pak přidáme plátky ryby protažené slaninou a necháme po 5 minutách z každé strany na silnějším plameni osmažit.

  4. Takto osmaženou rybu dáme z pánvice stranou, do výpeku dáme na jednu minutu orestovat polovinu z nakrájené bazalky (hezky pustí aroma a chuť), přisypeme zarovnanou PL hladké mouky, zamícháme, trošku zarestujeme na mírném plameni-2 minutky, přilijeme mléko, smetanu, rozdrobíme polovinu zeleninového bujonu a promícháme.

  5. Přidáme připravené nakrájené rajče, zbytek nakrájené bazalky, do toho všeho vložíme nazpět osmažené plátky rybky a necháme na mírném plameni 10 minut za občasného promíchání odspodu ještě provařit.

  6. Kdo chce, tak podle své chuti může přisolit nebo dochutit citronovou šťávou. Já jsem nedávala už nic. Podáváme s bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!