Štikozubec na másle podávaný na pórkovém lůžku s vůní citronu

Recepty, Ryby

Suroviny

Filety štikozubce s kůží
Máslo
Citron
Sůl
pepř
Na pórkové lůžko:
10 g másla
65 g pórku
1/2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky citronové kůry
1 lžička hladké mouky
Asi 7 cl kuřecího vývaru
2 cl mléka nebo smetany
1/2 lžíce nasekané petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Rybu na kůži třikrát nařízneme, pokapeme z obou stran citronem a z obou stran také posolíme a jemně opepříme. Necháme 5 minut uležet.

  2. V kastrůlku rozpustíme máslo. Pórek nakrájíme na půl kolečka a asi 2 minuty dusíme na másle. Zaprášíme moukou a zarestujeme.

  3. Přilijeme mléko nebo smetanu, vývar, citronovou šťávu a kůru, osolíme a za stálého míchání vaříme, dokud pórek nezměkne a omáčka nebude hladká.

  4. Podle potřeby můžeme přilévat vývar. Nakonec přidáme pažitku a jen chvilku prohřejeme.

  5. Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté vložíme rybu kůží dolů a pozvolna opékáme. Po 3 minutách obrátíme a další 3 minuty dopékáme (podle toho, jak je filet vysoký). Jako příloha se hodí např. tagliatelle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!