Štědrák

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
1 žloutek
trochu soli
70 g moučkového cukru
80 g másla
20 g droždí
3 dl mléka
1 vejce (na potření)
Ořechová náplň:
120 g ořechů
100 g moučkového cukru
voda
vanilkový cukr
Maková náplň:
120 g máku
100 g moučkového cukru
mletá skořice
voda
Povidlová náplň:
150 g švestkových povidel
voda
40 g moučkového cukru
mletá skořice
malinová šťáva
1 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
150 g tvarohu
1 lžíce moučkového cukru
vanilkový cukr
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
1 vejce
1 lžíce hrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme dost husté kynuté těsto. Když dobře vykyne, rozdělíme ho na pět dílů a každý díl samostatně vyválíme na tenko.

  2. Jeden díl přeložíme na vymaštěný plech, natřeme ořechovou náplní, přikryjeme druhým dílem těsta, potřeme makovou náplní, přiložíme třetí díl těsta, natřeme ho povidlovou náplní a přikryjeme čtvrtým dílem těsta, který natřeme tvarohovou náplní. Nakonec náplň zakryjeme posledním vyváleným dílem těsta.

  3. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve vyhřáté troubě upečeme. Krájíme až zcela vychladlý.

  4. Příprava ořechové náplně: Rozemleté ořechy smícháme s cukrem a malým množstvím vody, chvíli povaříme, dochutíme vanilkovým cukrem.

  5. Příprava makové náplně: Mletý mák smícháme s cukrem a skořicí, rozředíme podle potřeby vodou a chvíli povaříme.

  6. Příprava povidlové náplně: Švestková povidla rozvaříme s vodou, přidáme cukr, skořici, malinovou šťávu, rum a všechno dohromady promícháme.

  7. Příprava tvarohové náplně: Měkký tvaroh propasírujeme přes síto, přidáme moučkový a vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutek a všechno dohromady promícháme. Nakonec zlehka přimícháme mouku a tuhý sníh ušlehaný z bílku. Je-li náplň hustá, přidáme trochu smetany, je-li řídká, přimícháme strouhanku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!