Steaky s omáčkou z pomerančového pepře a s pečenou zeleninou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

2 ks steaků z vysokého roštěnce, každý o výšce 2,5 cm
1 lžíce oleje
4 lžíce polosuchého vína
100 ml kuřecího vývaru
1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry
1 lžička hrubě mletého pepře
200 ml smetany (30%)
Sůl
Pečená zelenina:
1 ks pórku
4 ks žampiónů
6 ks ředkvičky
1 ks žluté papriky
4 lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho pomeranče
čerstvé lístky šalvěje
sůl
čerstvě namletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Pečená zelenina: Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Očištěný pórek nakrájejte na 10 cm špalíky a ty ještě příčně rozčtvrťte. Žampiony, ředkvičky nakrájejte na čtvrtky. Papriku zbavte semínek a pokrájejte na kusy. Vše nasypte do pekáčku předem vyloženého pečicím papírem a pokapejte olejem a pomerančovou šťávou. Přidejte nasekané šalvějové lístky, osolte a opepřete. Pečte v troubě 20 minut.

  2. Pánev se silným dnem dobře rozehřejte. Steak osušte, potřete ho po obou stranách olejem a osolte. Položte ho na pánev a grilujte 7 minut. Maso jedenkrát otočte a opět 7 minut grilujte. Takto bude připravené medium rare (středně propečené).

  3. Steaky přesuňte na teplý talíř, přiklopte je obráceným nahřátým hrncem a nechte asi 15 minut odpočinout.

  4. Nyní připravte omáčku. Do pánve vlijte víno a odvařte všechny přípečky. Přilijte vývar, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru, pepř a smetanu a vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Steak přelijte omáčkou a podávejte s pečenou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!