Šťavnaté müsli (švestky, rozinky, jablka)

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

1200 g -(množství směsi odhadem;vhodná směs např: větší díl sušených jablek, trochu sušených nakrájených švestek, 1-2 hrsti nakrájených rozinek, 1-2 hrsti nakrájených brusinek, větší díl ovesných vloček odhadem asi polovina směsi)
773 g glukózový sirup velmi hustý (musí téct velmi pomalu nebo vůbec), tvoří asi polovinu celkové hmoty v müsli
cukr vyrobíme z 1 kg balení cukr krystal, vody a trocha kyseliny citrónové
40 - 60 g rostlinného palmového tuku (použil jsem 60), tvoří asi jednu dvacetinu množství směsi

Postup přípravy receptu

  1. Směs připravíme už několik dní předem ze sušeného ovoce nakrájeného na drobné kousky. Musí být buď dobře nakrájená nebo trochu rozmixovaná, aby se müsli nerozpadalo.

  2. V hrnci povaříme glukózový sirup, aby ještě zhoustnul. Nakonec vypneme hořák a přidáme tuk. Necháme chvilku odstát.

  3. Do velké mísy dáme směs a na ní nalijeme horký, ale ne vařící glukózový sirup s tukem.

  4. Promícháme vařechou.

  5. Na plechy nebo pekáče nandáváme kopečky směsi pomocí vařechy. 1 vařecha = 1 kopeček. Dle velikosti pekáče 4-7 kopečků se vleze na pekáč nebo až 9 kopečků na plech.

  6. Nandám takto asi polovinu mísy a pak již ochlazené kopečky beru do dlaně a mačkáním z nich udělám kuličky. Pokud cítím, že je kopeček teplý, tak nejde ještě zpracovat. Mezitím mohu připravit kuličky z vychladlých kopečků.

  7. Mezitím co kuličky chladnou, ze zbytku mísy připravím další kopečky.

  8. Jakmile jsou kuličky hotové, už není třeba spěchat. Vychladlé kuličky mohu rukou vyválet do dokonalé kuličky. Pak dodělám zbytek kuliček (mačkáním) a pak zas v dlaních poválím do dokonalých kuliček.

  9. Navlhčím si dlaně a kuličky rozplácnu o plech.

  10. Nechám ztuhnout na vzduchu 1 den.

  11. Skladuji v krabičkách.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!