Staropražské koláče

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Těsto:
175 ml mléka
75 g rozpuštěného másla
1 žloutek
špetka soli
300 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
kůra z 1/2 citrónu
80 g cukru
1 vanilkový cukr
1/4 kostky droždí
1 rozšlehané vejce na potření koláčů
Drobenka:
3 PL polohrubé mouky
3 PL cukru krupice
2 PL másla
1/2 ČL mleté skořice
Krém:
250 ml mléka
50 g cukru
1 žloutek
3 PL polohrubé mouky
100 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto dáme v tomto pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO.

  2. V době kynutí těsta si připravíme skořicovou drobenku a krém. Suroviny na drobenku dáme do misky a prstama důkladně propracujeme.

  3. Krém: V kastrolku si svaříme mléko s cukrem. Trochu mléka si předem odlijeme do misky, přidáme žloutek, mouku a promícháme.

  4. Jakmile bude mléko v kastrole horké (nesmí vřít), vlijeme obsah misky opatrně do kastrolu k mléku a mícháme, dokud směs nezhoustne.

  5. Po zhoustnutí povaříme ještě asi 2 minuty a sejmeme z ohně. Necháme chvíli odstát, a pak tuto směs vlijeme do mixéru a šleháme do vychladnutí.

  6. Když je krém vlažný, přidáme na kousky nakrájené máslo. Šleháme, dokud není zcela hladký. Hotový krém dáme vychladit do ledničky.

  7. Těsto vyndáme z DP, rozdělíme na 6 dílů a z každého vypracujeme koláč, který pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme skořicovou drobenkou a necháme cca 10 min. nakynout.

  8. Pak dáme do předem vyhřáté trouby na 170°C a pečeme cca 15 min.

  9. Koláče necháme vychladnout. Studené koláče rozřízneme a naplníme vanilkovým krémem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!