Staročeský bác neboli liťák

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

22 g droždí
2 vejce
2-3 brambory (syrové, střední vel.)
1 brambora (uvařená, středně velká studená)
1/4 l mléka (vlažného)
sádlo vepřové
0,5 kg polohrubé mouky
pepř
sůl
česnek
majoránka
mák (nemletý)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve dáme do trošky vlažného mléka a špetky cukru vykynout droždí, mezi tím do mísy nasypeme mouku, rozklepneme celá vejce, vlijeme zbytek mléka, přidáme koření dle chuti - pepř, sůl, lisovaný česnek, majoránku, na hrubo nastrouhané oba brambory, vlijeme vykynuté droždí a vše promícháme v hmotu, konzistence jako hustší kynuté těsto.

  2. Plech silněji vymažeme sádlem a hustě vysypeme mákem až po okraj, těsto vlijeme na plech a povrch posypeme mákem a pokapeme rozpuštěným sádlem.

  3. Pečeme v troubě na 150-200°C 1/2 až 3/4 hodiny, až jsou okraje křupané a těsto se odlepuje v rozích.

  4. Po upečení necháme vychladnout a krájíme na kostky. Chutná výborně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!