Staročeská žebírka se sladkokyselou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

viz postup

Postup přípravy receptu

  1. 1. den: 1 - 2 kg žebírek nebo libovějšího vepř. boku (špička) nálev: voda, 3 bobkové listy, 5 nových koření, 10 celých pepřů, sůl - žebírka nařízneme až ke kosti, dáme na hodinku vařit do vody s kořením, slijeme, necháme trochu vychladnout, naložíme do marinády: marináda: Olej, kečup, plnotučná hořčice, zázvor, med, sůl, pepř, červená kari pasta - vše dáme do zavařovací sklenice a promícháme (neuvádím přesné množství, každý si ochutnejte a dochuťte podle chuti - já mám raději sladší a ostřejší, takže víc medu, zázvoru a kari pasty. Maso dáme do pekáčku, ze všech stran potřeme řádně marinádou a necháme do druhého dne odležet.

  2. 2. den: Maso v pekáčku jen podlijeme vodou, hojně posypeme Staročeským kořením od Vitany a dáme na mírno péct - asi 2 hodinky. Pak vyjmeme na jiný pekáč a necháme ve vypnuté troubě na teple.

  3. V hrnečku s trochou vody rozmícháme 2 lžičky škrobu, přidáme 2 lžíce kečupu a cukru, 3 lžíce octa balsamico, trochu sojové omáčky a asi 5 stroužků rozmačkaného česneku. Nalijeme do pekáčku s výpekem, případně dolijeme vodu do potřebné hustoty a na plotýnce necháme provařit. Žebírka podáváme s čerstvým chlebem a sladkokyselou omáčkou. Doporučuje se jíst rukama a řádně se oblizovat


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!