Staročeská kuřecí roláda plněná jatýrky
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 středně velké kuře
- 100g anglické slaniny
- kuřecí játra
- mrkev
- zelená cibulka
- sůl
- pepř mletý
- paprika mletá 1 lžička
- 1 vejce
- worcester
- staročeské koření (Vitana) 1 lžíce
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- máslo
- hladká mouka
- vývar (voda)
Postup Staročeská kuřecí roláda plněná jatýrky
Postup přípravy receptu
-
V misce smícháme očištěná kuřecí játra vcelku s vejcem, solí, kapkou worcesteru a troškou staročeského koření a necháme uležet.
Kuře vykostíme, plát masa rozložíme a jemně naklepeme. Osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, staročeským kořením a poklademe plátky anglické slaniny. Rozložíme uleželá játra do 2/3 plátu masa, přidáme zelenou cibulku na špalíčky a nakrájenou očištěnou mrkev na proužky.
Plát masa po kratších stranách mírně zahneme dovnitř a po delší straně zavineme. Pracujeme opatrně, protože směs jater je řidší a má chuť z rolády utíkat.
Roládu pevně omotáme nití popř. ještě sepneme jehlami a dáme do pekáčku na rozehřáté máslo a ze všech stran opečeme, pak přidáme nakrájenou cibuli a česnek, orestujeme a zalijeme horkým vývarem/vodou, osolíme, přiklopíme a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C.
Během pečení maso obracíme a podléváme. Pečeme do měkka a zlatova. Hotovou roládu vyjmeme stranou. Výpek zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme vývarem a necháme provařit asi 20 minut.
Pak přecedíme přes jemný cedník, dochutíme solí, špetkou staročeského koření, zjemníme plátkem másla a necháme ještě chvilku provařit aby nám šťáva pustila glanc (tuk vystoupil na povrch).
Roládu zbavíme nitě (jehel), nakrájíme na plátky podlijeme troškou vývaru a vložíme ohřát do trouby. Podáváme s rýží, bramborovou kaší, vařeným bramborem.