Staročeská kuřecí roláda plněná jatýrky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 středně velké kuře
100g anglické slaniny
kuřecí játra
mrkev
zelená cibulka
sůl
pepř mletý
paprika mletá 1 lžička
1 vejce
worcester
staročeské koření (Vitana) 1 lžíce
1 větší cibule
1 stroužek česneku
máslo
hladká mouka
vývar (voda)

Postup přípravy receptu

  1. V misce smícháme očištěná kuřecí játra vcelku s vejcem, solí, kapkou worcesteru a troškou staročeského koření a necháme uležet.

  2. Kuře vykostíme, plát masa rozložíme a jemně naklepeme. Osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, staročeským kořením a poklademe plátky anglické slaniny. Rozložíme uleželá játra do 2/3 plátu masa, přidáme zelenou cibulku na špalíčky a nakrájenou očištěnou mrkev na proužky.

  3. Plát masa po kratších stranách mírně zahneme dovnitř a po delší straně zavineme. Pracujeme opatrně, protože směs jater je řidší a má chuť z rolády utíkat.

  4. Roládu pevně omotáme nití popř. ještě sepneme jehlami a dáme do pekáčku na rozehřáté máslo a ze všech stran opečeme, pak přidáme nakrájenou cibuli a česnek, orestujeme a zalijeme horkým vývarem/vodou, osolíme, přiklopíme a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C.

  5. Během pečení maso obracíme a podléváme. Pečeme do měkka a zlatova. Hotovou roládu vyjmeme stranou. Výpek zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme vývarem a necháme provařit asi 20 minut.

  6. Pak přecedíme přes jemný cedník, dochutíme solí, špetkou staročeského koření, zjemníme plátkem másla a necháme ještě chvilku provařit aby nám šťáva pustila glanc (tuk vystoupil na povrch).

  7. Roládu zbavíme nitě (jehel), nakrájíme na plátky podlijeme troškou vývaru a vložíme ohřát do trouby. Podáváme s rýží, bramborovou kaší, vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!