Staročeská bramboračka sklínka

Recepty, Polévky

Suroviny

1 hrst hub sušených nebo čerstvých
3-4 brambory
kořenová zelenina - 2 hrsti krájené
1 cibule
čerstvá zelenina sezonní - dle chuti a možností
máslo
kroupy nebo jáhly 2 vrchovaté lžíce
1,5 l vývar nebo voda
česnek
Bylinky:
majoránka
petrželka
libeček
pažitka
dobromysl a podobně

Postup přípravy receptu

  1. Namočíme hrst sušených hub. Čerstvé houby nakrájíme na kousky. Na kousku másla osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.

  2. Přidáme oloupané brambory na kostičky, zalijeme vodou nebo vývarem (výborný je vývar z vepřového masa), osolíme, můžeme přidat pokrájenou různou zeleninu podle sezóny: fazolky, růžičkovou kapustu, kedlubnu, květák, dále houby a dvě lžíce propláchnutých krupek nebo spařených jahel. Vaříme do měkka.

  3. Do horké polévky zamícháme rozetřený česnek podle chuti a nejlépe čerstvé bylinky (majoránku, dobromysl, petrželku, pažitku, libeček) alespoň směs 3 druhů.

  4. Nakonec v polévce necháme rozpustit lžičku másla. Můžeme podávat s chlebem, ale není to nutné, polévka je sytivá díky jáhlám nebo kroupám i díky zelenině.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!