Srolovaný kynutý makový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Kynuté těsto:
250 ml vlažného mléka
150 ml oleje
1/2 kg hladké mouky
špetka soli
3 lžíce cukru krystal
1/2 kostky droždí nebo 1 sušené droždí
Posyp:
mletého máku podle chuti
1 vanilkový cukr
5 dkg sušených brusinek
2 lžíce rybízové marmelády
1 bílek
mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Těsto připravíme podle receptu viz poznámka. Lze samozřejmě zpracovat i ručně bez pekárny. Dno dortové form vyložíme pečicím papírem.

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu (není třeba pomoučnit, těsto se nelepí), vyválíme na obdélník cca 1 cm silný a potřeme lehce rozšlehaným bílkem.

  3. Poté těsto potřeme lžící marmelády, posypeme mákem smíchaným s vanilkovým cukrem (hustotu posypky podle chuti každého), posypeme brusinkami a dlaněmi přitlačíme posyp na těsto.

  4. Nožem nakrájíme těsto na 5 cm široké pruhy. Z jednoho pruhu umotáme šneka, postavíme doprostřed dortové formy, napojíme další pruh a postupně namotáváme kolem dokola, až namotáme všechny pruhy. Ne vždy musí být forma úplně zaplněná, také mi okolo zbyl prostor (viz poslední obrázek).

  5. Formu uzavřeme, vršek koláče posypeme mandlovými lupínky a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme přibližně 45-55 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!