Špikovaná kuřecí prsa v zeleninové omáčce a máslové noky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 kuřecí prsa (větší)
100 g špeku
2 mrkve
1/2 celeru
1 cibule
lžička mleté papriky
lžička hořčice
100 g smetany ke šlehání
1 snítka libečku
1 snítka tymiánu
lžíce másla
sůl
5 kuliček nového pepře
2 lžíce oleje + lžička limetkové šťávy a tymián
cca 600 ml vývaru
Noky:
400 g polohrubé mouky
80 g másla
2 vejce
cca 200 ml mléka
lžička prášku do pečiva
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Špek nakrájíme na klínky a dáme do mrazáku. Kuřecí prsa napíchneme špičatým nožem a zmrzlým špekem prošpikujeme. Osolíme a potřeme olejem smíchaným s lžičkou limetkové šťávy a troškou tymiánu. Odložíme asi na dvě hodiny.

  2. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme nadrobno. Zbytek špeku nakrájíme a společně s máslem vyškvaříme. Vložíme maso a zprudka opečeme ze všech stran. Vytáhneme ho na talíř a přidáme všechnu zeleninu a koření. Restujeme asi 3- 5 minut.

  3. Přidáme hořčici, papriku a zamícháme. Zalijeme horkým vývarem a vrátíme maso. Ze snítky libečku otrháme listy a stonek společně s tymiánem přidáme k masu.

  4. Dusíme vše do měkka asi 35-40 minut, podle velikosti masa. Měkké maso vytáhneme a udržujeme v teple. Z omáčky vytáhneme koření a bylinky a vše rozmixujeme.

  5. Přivedeme k varu, přilijeme smetanu a dochutíme. Odložené lístky libečku nasekáme nadrobno, vmícháme do omáčky a omáčku odstavíme.

  6. Na noky utřeme změklé máslo s vejci a přisypáváme mouku s práškem a solí. Vše smícháme a přiléváme mléko do polotuhého, měkkého těsta.

  7. Těsto necháme deset minut odpočinout. Mezitím přivedeme k varu osolenou vodu. Z těsta mokrou lžíci vykrajujeme noky (můžeme tvarovat dvěma lžícemi). Vaříme 8-10 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!