Špenátovo-sýrové lívanečky se dvěma dresinky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Na lívanečky:
1 zmrazený špenátový protlak
1 hrnek mléka
1 hrnek hladké mouky
1 vejce
hrst jemných ovesných vloček
50 g strouhaného sýra
1/2 kostky droždí
sůl
sušený česnek
pepř
cukr (na rozdělání kvásku)
Na dresinky:
400 g bílý jogurt
200 g zakysaná smetana
1 stroužek česneku
1 lžíce ostrého kečupu
1 rajče
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Špenátový protlak dáme do zadělávací mísy a necháme ho úplně rozmrazit.

  2. V hrnečku rozetřeme droždí s malou lžičkou cukru a dáme do tepla vzejít.

  3. Ke špenátu přidáme mléko, mouku, vejce, sýr a vločky, osolíme, přidáme asi lžičku sušeného česneku a nakonec připravený kvásek. Řádně vymícháme a odložíme do tepla. Já to dělám tak, že dám utěrkou přikrytou mísu do mikrovlnky, zapnu na 2 minuty na 160W a poté nechám asi 20 minut bez otevírání.

  4. Zatímco těstíčko pěkně leze nahoru, my si připravíme dresinky. Smícháme jogurt se smetanou a rozdělíme na dvě části: do jedné vmícháme rozetřený česnek, do druhé kečup a rajče, nakrájené na malé kostičky. Podle chuti dosolíme.

  5. Mezitím máme těsto připravené ke smažení a můžeme naběračkou nalévat na rozpálenou pánev do podoby malých lívanečků.

  6. Osmažíme po obou stranách dozlatova a podáváme s oběma dresinky a zeleninovou oblohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!