Špenátové placičky (smaženky) se sýrem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

450 - 500 g mraženého špenátového protlaku
2 vejce
150 g sýru Niva nebo Gouda, Mozzarela...
pepř mletý
muškátový květ dle chuti
sůl - dle slanosti sýru
2 stroužky česneku
cca 5 lžic hladké mouky
olej na smažení
uzenina: slanina, šunka... dle chuti, nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Ze 450 gramů ho zbude cca 250, které dáme do mísy, přidáme vejce, pepř, muškátový květ, česnek, nastrouhanou Nivu (nebo námi vybraný sýr) a pokud více solíme, tak i trošku soli, ale opatrně.

  2. Vše promícháme a dle potřeby přidáme hladkou mouku, kterou dobře do špenátové směsi zamícháme. Mělo by vzniknout středně husté těsto, které budeme nabírat lžící, hromádky rozprostřeme do rozpálené nepřilnavé pánve s trochou oleje a smažíme dozlatova z obou stran.

  3. Placičky drží krásně tvar a netrhají se, ale nesmíme je otáčet příliš brzy. Po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a podáváme.

  4. Podáváme s bramborem a dipy, bramborovou kaší nebo jako chuťovku či část přílohy. Dají se jíst i vychladlé.

  5. Pokud chceme, můžeme přidat do směsi i jemně pokrájenou uzeninu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!