Špenátová polévka s čerstvým sýrem a drožďovými haluškami

Recepty, Polévky

Suroviny

Polévka:
500 g špenátu (já měla mražený)
1 větší cibule
2 pl oleje
4 stroužky česneku
sůl, pepř
čerstvý sýr (nebo žervé, lučina, palouček...)
kousek másla
Drožďové halušky:
1/2 kostky droždí
1 malá cibulka
1 pl oleje
1 vejce
asi 3-4 pl strouhanky
čerstvá nasekaná petrželka (hrst)
sůl, pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme směs na halušky. Malou cibulku, pokrájenou na drobno, v menším kastrůlku na oleji necháme zesklovatět, pak do ní rozdrobíme droždí a necháme rozpustit. Odstavíme, přendáme do misky a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi vmícháme vejce, petrželku (nebo i jiné bylinky, co máme), sůl, pepř, zahustíme strouhankou a necháme chvilku odpočinout.

  2. Mezitím se pustíme do polévky. Cibuli nasekáme (nemusí být úplně na jemno, polévka se bude mixovat) a na oleji necháme zesklovatět. Přidáme špenát, promícháme, prolisujeme česnek a také přidáme. Zalijeme vodou (nebo zeleninovým vývarem), osolíme a povaříme asi 10 minut. Do polévky rozdrobíme sýr, rozmícháme a necháme přejít varem. Promixujeme tyčovým mixerem, opepříme a přidáme kousek másla. Promícháme a vypneme.

  3. Halušky protřeme přes haluškovač do osolené vroucí vody a necháme asi 2-3 minutky povařit. Scedíme a použijeme jako vložku do polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!