Špenát z listů brutnáku lékařského
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- brutnák lékařský - cca dva velké cedníky listů
- olej nebo máslo
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- voda
- Opečené knedlíkové kostky:
- knedlíky
- 2 vejce
- sůl
- mleté chilli
- libeček
Postup Špenát z listů brutnáku lékařského
Postup přípravy receptu
-
Listy brutnáku propláchneme studenou vodou, dáme do hrnce nebo jiné nádoby a spaříme horkou vodou. Necháme vychladnout, pak listy lehce vymačkáme a pokrájíme je.
Do kastrolu nebo pánve dáme olej, přidáme spařené listy brutnáku, případně ještě trochu vody a restujeme je, dokud se voda neodpaří.
Pokud je voda odpařená a listy nejsou ještě měkké, přidáme trochu vody a opět necháme odpařit. Nakonec dochutíme propasírovaným česnekem, solí a pepřem.
Opečené knedlíkové kostky: Vejce osolíme, přidáme libeček (může být i sušený), chilli, sůl a metličkou prošleháme. Knedlík nakrájíme na vyšší plátky a ty pak na kostky. V pánvi rozpálíme olej. Kostky knedlíků smáčíme v rozšlehaných vejcích a ze všech stran na oleji opečeme. Opečené knedlíky dáme na papírovou utěrku, aby se tuk vsákl.