Španělský dort s pomeranči

Recepty, Dorty

Suroviny

1/2 hrnku hrubé mouky
1/2 hrnku Solamylu
3/4 hrnku pískového cukru
1/2 hrnku mléka
1/2 kostky másla
1/2 balíčku prášku do pečiva
2 lžíce moučkového cukru
1 dobře omytý pomeranč
šťáva z pomeranče
kůra z pomeranče
tuk na vymazání
strouhaný kokos na vysypání
4 vejce
Náplň:
1 hrnek smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
1 balíček ztužovače šlehačky
pokrájená dužina pomeranče
Poleva:
8-10 lžic moučkového cukru
šťáva z 1 pomeranče

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, přimícháme mouku smíchanou se solamylem, práškem do pečiva a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Do těsta zapracujeme vlažné mléko, pomerančovou šťávu, pevný sníh ušlehaný z bílků a nalijeme je do tukem vymazané, strouhaným kokosem vysypané formy.

  2. Těsto uhladíme a ve vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut. Korpus necháme ve vypnuté troubě ještě asi 10 minut dojít.

  3. Po Vychladnutí dort rozkrojíme na dva stejné pláty a spojíme je vyšší vrstvou pomerančové náplně. Povrch polijeme pomerančovou polevou a ozdobíme pomerančem.

  4. Příprava náplně: Smetanu pevně ušleháme se ztužovačem šlehačky, zašleháme cukr a nakonec vmícháme jemně pokrájenou pomerančovou dužinu.

  5. Příprava polevy: Cukr utřeme s pomerančovou šťávou dohladka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!