Špagety s grilovaným česnekem, cuketou a pestem z grilovaných paprik

Recepty, Těstoviny

Suroviny

4 porce špaget (ideálně celozrnných)
4 stroužky česneku
1 mladá cuketa
hrst mladé petrželky
olivový olej
Pesto:
2 červené papriky
2 stroužky česneku
4 cl olivového oleje
20 g strouhaného Parmezánu (nebo Pecorina)
20 g loupaných mandlí
hrst lístků bazalky (nebo mladé petrželky)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Papriky vložte pod rozpálený gril a grilujte ze všech stran, dokud se na nich neudělají černé puchýřky. Pak vložte papriky na několik minut do igelitového sáčku a poté oloupejte a odstraňte jádra. Společně s ostatními ingrediencemi rozmixujete na pesto - kaši ve které je lehce cítit struktura jednotlivých surovin. Pesto dosolíte a dopepříte podle vlastní chuti.

  2. Špagety uvaříte al dente. Na pánvi rozehřejete olivový olej, na kterém za stálého míchání opečete česnek nakrájený na plátky (opatrně, nesmí se vám připálit, aby nezhořkl). K česneku přidáte stužky neloupané cukety, které si uděláte škrabkou na brambory nebo na sýr.

  3. Cuketu necháte jenom lehce prohřát. Do cuket přidáte špagety a lístky petrželky a lehce promícháme. Já je necedím a rozhodně neproplachuji. Kleštěmi, nebo naběračkou na špagety je tahám rovnou z hrnce. Trocha té vody ve které je rozpuštěný škrob vytvoří společně s olejem na těstovinách příjemný film (jakoby omáčku). Špagety ihned servírujeme společně s vrchovatou lžící ještě teplého pesta. Můžeme posypat strouhaným sýrem.

  4. Pokud vám pesto zbude, tak ho vychladlé přendejte do uzavíratelné nádoby a zakapejte olivovým olejem. Vydrží vám v lednici i několik dní. Skvěle chutná s grilovaným masem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!