Šnek z kynutého těsta s jablečnou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

30 g čerstvého droždí (cca 3/4)
80 g rozehřátého másla
180-200 ml mléka (podle savosti mouky)
1 vejce a žloutek na potření
400-450 g hladké mouky
50 g cukru krupice
sůl
mandle - nemusí být
náplň:
5 větších jablek
citronová šťáva
1 PL skořice
vanilkový cukr, cukr

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Do misky nebo většího hrnku dáme 100 ml vlažného mléka, rozdrobíme droždí, přidáme 1 ČL cukru, 1 PL mouky, promícháme vidličkou na kašičku a necháme vzejít kvásek.

  2. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do hrnce. Přidáme citronovou šťávu. Hrnec dáme na plotýnku a mícháme, dokud nevznikne husté pyré. Přidáme skořici, oba cukry a pyré promícháme. Kdo má rád, může přidat také trochu rumu nebo rozinky.

  3. V míse smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 40 minut kynout. Na vypracování těsta můžeme použít robot nebo domácí pekárnu. Z těsta vyválíme obdélníkový plát, který rádýlkem nakrájíme na 3-4 stejně široké pruhy (cca 12 cm). Na každý pruh dáme ke kraji jablečné pyré a zavineme jako štrůdl.

  4. Formu vymažeme máslem. Záviny od středu formy postupně stáčíme a navazujeme do tvaru šneka, dokud se forma nezaplní. Formu zakryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut odpočívat. Šnek potřeme žloutkem, posypeme mandlemi, formu vložíme do trouby a pečeme cca 30-40 minut. Moučník posypeme cukrem nebo ho můžeme polít citronovou (rumovou) polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!