Sněhová peřinka v žloutkovém krému s karamelem

Recepty, Moučníky

Suroviny

1/2 l mléka
vanilkový lusk
5 bílků
špetka soli
2 lžíce cukru
Krém:
5 žloutků
2 lžíce cukru
Karamel:
kousek másla
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mléko svaříme s vanilkovým luskem. Bílky ušleháme se špetkou soli a cukrem. Lžicí nabereme velké noky a vložíme do horkého mléka. Přiklopíme pokličkou a vaříme mírně asi 5 minut. Peřinky musí být tuhé, když do ní píchneme prstem. Hotové peřinky vyjmeme a položíme na látkovou utěrku.

  2. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s cukrem (pozor, dno nádoby se nesmí dotýkat horké vody). Šleháme do zhoustnutí a pak vlijeme do horkého mléka. Mícháme do zhoustnutí, pak hrnec postavíme do mísy s ledovou vodou a mícháme do vychladnutí. Dáme řádně vychladit do ledničky.

  3. Z másla a cukru uděláme na pánvi karamel za stálého míchání.

  4. Studený krém dáme na talíř, položíme na něj peřinku a přelijeme karamelem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!