Smrže plněné sýrovou nádivkou
Recepty, HoubySuroviny
- 16-20 smržů větších (hlavičky)
- brambory podle potřeby
- bylinky na ozdobení
- Náplň:
- 10 dkg Nivy
- 10 dkg Goudy nebo jiného tučného sýru
- 10 dkg taveného sýru
- 2 dl mléka
- 0,5 kostky zeleninového vývaru
- 1 menší cibule
- všechny nožičky ze smržů
- strouhanka podle potřeby na zahuštění
- olivový olej
- pepř
- sůl
- houbové koření
- mletý kmín
- 1-1,5 dl smetany
Postup Smrže plněné sýrovou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Smrže očistíme (většinou jsou čisté), oddělíme duté nožičky, které nasekáme na drobno, právě tak cibulku. Tu dáme do kastrůlku restovat na olej, až zesklovatí, přidáme nasekané nožičky smržů. Asi po třech minutách přilijeme vodu,(trošičku) a necháme dusit společně se zeleninovým vývarem z kostky. Pokud jsou nožičky dostatečně drobně nasekané, pak se nemusí dusit dlouho.
Do druhého kastrůlku nalijeme mléko, přidáme rozdrolenou Nivu a nastrouhaný tvrdý sýr. Tavený sýr dáme celý. Pomalu rozpouštíme na nejmenším plameni, aby se nevařilo, jen rozpouštělo. Můžeme sundat z plamene a pořádně rozmíchat, pokud jsou tam kousky, necháme dál rozpouštět, ale častěji mícháme a hlídáme, aby se nevařilo.
Mezitím máme měkké nožičky. Pokud je v nich ještě voda, použijeme ji do pečení smržů. Směs nožiček smícháme se sýrovou směsí. Opepříme. Pokud se vám zdá náplň příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Pak hned naplníme hlavičky a naskládáme do kastrůlku s olejem a zbytkem vody z nožiček. Není-li zbytek, zakápneme vodu. Celé posypeme lehce houbovým kořením a mletým kmínem. Přikryjeme a šup s tím do trouby, jen lehce předehřáté. (140°C), asi za dvacet minut teplotu zvýšíme na 180°C, ještě neodkrýváme, jen zkontrolujeme vodu. Po 10 minutách můžeme odkrýt, obrátit a nechat v troubě dodělat, 10-15 min. Před úplným koncem můžeme přidat několik lžic smetany.
Zatím co se peče, uvaříme brambory, nasekáme bylinky, které máme rádi a můžeme servírovat.