Smrže plněné sýrovou nádivkou

Recepty, Houby

Suroviny

16-20 smržů větších (hlavičky)
brambory podle potřeby
bylinky na ozdobení
Náplň:
10 dkg Nivy
10 dkg Goudy nebo jiného tučného sýru
10 dkg taveného sýru
2 dl mléka
0,5 kostky zeleninového vývaru
1 menší cibule
všechny nožičky ze smržů
strouhanka podle potřeby na zahuštění
olivový olej
pepř
sůl
houbové koření
mletý kmín
1-1,5 dl smetany

Postup přípravy receptu

  1. Smrže očistíme (většinou jsou čisté), oddělíme duté nožičky, které nasekáme na drobno, právě tak cibulku. Tu dáme do kastrůlku restovat na olej, až zesklovatí, přidáme nasekané nožičky smržů. Asi po třech minutách přilijeme vodu,(trošičku) a necháme dusit společně se zeleninovým vývarem z kostky. Pokud jsou nožičky dostatečně drobně nasekané, pak se nemusí dusit dlouho.

  2. Do druhého kastrůlku nalijeme mléko, přidáme rozdrolenou Nivu a nastrouhaný tvrdý sýr. Tavený sýr dáme celý. Pomalu rozpouštíme na nejmenším plameni, aby se nevařilo, jen rozpouštělo. Můžeme sundat z plamene a pořádně rozmíchat, pokud jsou tam kousky, necháme dál rozpouštět, ale častěji mícháme a hlídáme, aby se nevařilo.

  3. Mezitím máme měkké nožičky. Pokud je v nich ještě voda, použijeme ji do pečení smržů. Směs nožiček smícháme se sýrovou směsí. Opepříme. Pokud se vám zdá náplň příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Pak hned naplníme hlavičky a naskládáme do kastrůlku s olejem a zbytkem vody z nožiček. Není-li zbytek, zakápneme vodu. Celé posypeme lehce houbovým kořením a mletým kmínem. Přikryjeme a šup s tím do trouby, jen lehce předehřáté. (140°C), asi za dvacet minut teplotu zvýšíme na 180°C, ještě neodkrýváme, jen zkontrolujeme vodu. Po 10 minutách můžeme odkrýt, obrátit a nechat v troubě dodělat, 10-15 min. Před úplným koncem můžeme přidat několik lžic smetany.

  4. Zatím co se peče, uvaříme brambory, nasekáme bylinky, které máme rádi a můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!