Smetanová cuketová polévka s křupavými zeleninovými nudličkami

Recepty, Polévky

Suroviny

400 g dužiny z cukety (oloupané bez slupky)
2 šalotky
2 stroužky česneku
50 g másla
1/2 lžičky koření kari
1,5 dl bílého vína
3/4 litru slepičího bujónu nebo zeleninového vývaru
1 kelímek (200 ml) smetany 33%
sůl
pepř
50 g zakysané smetany 16%
muškátový oříšek
Na zeleninové nudličky:
2 mrkve
kousek celeru (cca 90 g)
1/2 pórku
2-3 lžíce oleje na smažení
sůl
Kromě toho:
4 lžíce tykvových semen
2 lžíce oleje (pokud možno z tykvových semen)

Postup přípravy receptu

  1. Dužinu z cukety pokrájíme na kostky;šalotku a česnek posekáme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo, šalotku a česnek na něm zesklovatíme a přidáme kostky cukety. Poprášíme karí a pokapeme bílým vínem. Zalijeme vývarem a smetanou, osolíme a opepříme.

  2. Uvedeme do varu a vaříme 15 minut, na malém ohni těsně pod bodem varu. Poté rozmixujeme, protřeme přes husté síto a necháme přejít varem.

  3. Do polévky pak vmícháme zakysanou smetanu, podle potřeby ještě dosolíme, opepříme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem.

  4. Mrkev a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme (nastrouháme) na tenké plátky podélně a pak plátky ostrým nožem nakrájíme na tenké nudličky.

  5. Pórek očistíme, podélně rozpůlíme, pokrájíme ho na špalíčky po asi 5 cm a také pokrájíme na tenké nudličky.

  6. Rozehřejeme olej a zeleninové nudličky na něm postupně opečeme dozlatova. Necháme okapat na papírovém ubrousku a mírně osolíme.

  7. Tykvová semena posekáme, polévku nalijeme do hlubokých talířů nebo do vydlabané tykve. Okraje talířů nebo tykve pokapeme olejem z tykvových semen.

  8. Polévku posypeme posekanými tykvovými semeny a doprostřed vyrovnáme nudličky opečené zeleniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!