Smetanová cibulová omáčka a bramborové šišky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Omáčka:
300 g oloupané cibule
60 g másla + lžička oleje
30 g hladké mouky
cca 250 ml vývaru, dle potřeby
200 ml smetany ke šlehání
cukr krupice dle chuti
ocet dle chuti
sůl
Bramborové šišky:
600 g oloupaných brambor
cca 120 g hrubé mouky
sůl
drcený kmín nebo bylinky (nemusí být)
máslo nebo sádlo na osmažení
Dle chuti:
vařená vejce
uzené maso nebo vařené vepřové či hovězí

Postup přípravy receptu

  1. Pokrájenou cibuli osmažíme na másle s troškou oleje lehce dozlatova. Před koncem smažení přidáme mírně zkaramelizovat cca lžíci cukru. Přisypeme mouku, promícháme, zalijeme vývarem a povaříme cca 10 minut. Pak cibuli ponorným mixérem rozmixujeme, přilijeme smetanu, provaříme, případně přidáme trochu vývaru dle požadované hustoty omáčky a dochutíme solí a octem.

  2. Brambory pokrájíme na menší kusy a v osolené vodě, která bude sahat jen těsně nad brambory, je uvaříme doměkka. Pak je nescezené zasypeme hrubou moukou, kterou do vařících brambor zapracujeme šťouchadlem do hladkého těsta, ze kterého následně vypracujeme šištičky, které na sádle nebo másle osmažíme dozlatova. Šišky můžeme nechat i neosmažené pro ty, kdo rádi například škubánky (já ne:-))

  3. Šišky nandáme na talíř, přilijeme omáčku, dle vlastní chuti přidáme vejce (na tvrdo, ztracené...) nebo plátek masa a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!