Smetanová chřestová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

2 lžíce klasického másla
1-2 bobkové listy
9 mražených surimi tyčinek - nakrájených na cca 1 cm kousky
1 cibule - nakrájená nadrobno
3 hrnečky kuřecího vývaru
1 sklenice zeleného chřestu naloženého ve sladkokyselém láku (např. Deluxe zelený chřest ke koupi v Lidlu) - nakrájeného na cca 1 cm dlouhé proužky
1 hrstka (cca 100 g) mražené zeleninové směsi do polévky (mrkev, petržel, celer)
trocha soli
trocha černého pepře (můžeme nahradit koriandrem)
trocha čerstvého kopru - nasekaného hodně nadrobno či 1/2 lžičky sušeného
1 balení smetany na šlehání - 200 ml (30% tuku)

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme na středním ohni máslo, přidáme bobkové listy a cibulku, necháme jí zesklovatět, cca 6-8 minut. Přidáme vývar, přisypeme sůl, pepř a přivedeme za občasného míchání k varu.

  2. Snížíme mírně teplotu plotýnky, přidáme mraženou zeleninu a surimi tyčinky, trochu povaříme. Poté ještě přidáme chřest a ponecháme celou směs tak 12-15 minut lehce vařit, než všechna zelenina změkne, ale nebude převařená.

  3. Těsně před dokončením vhodíme do hrnce kopr, vypneme plotýnku a za neustálého míchání nalijeme do polévky ještě smetanu. Sundáme hrnec z plotny a můžeme servírovat. Případně na talíři dochutíme solí a pepřem nebo má-li někdo rád, může i posypat nadrobno nasekanou čerstvou pažitkou, či někteří labužníci mohou přidat k polévce opečený toast či trochu chlebových krutonů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!