Šmakounův krtek

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 vejce
180 g třtinového cukru (very dark)
200 ml mléka (rostlinného)
100 ml oleje
100 g mouky polohrubé
120 g celozrnné žitné mouky
40 g kakaového prášku (bio)
1 kypřící prášek (bio)
3-4 banány
100 g hořké čokolády (Vivani)
200 g Šmakouna (meruňkového)
50 g bílého jogurtu
200 g smetany ke šlehání (rostlinné)
(smetanový ztužovač)

Postup přípravy receptu

  1. Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které pomalu zašleháme olej a mléko.

  2. Smícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, přidáme do těsta.

  3. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

  4. Těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy, přikryjeme alobalem nebo pečicím papírem a pečeme 25 minut na 160°C.

  5. Poté odkryjeme a dopečeme při 175°C (vyzkoušíme špejlí, zda je těsto hotové).

  6. V míse si vyšleháme rozdrobený Šmakoun s jogurtem a smetanou. Kdo má strach z výsledné konzistence, může použít ztužovač, avšak krém drží krásně i bez něj. Pokud máte raději svěžejší a nakyslejší chuť, můžete použít místo klasické smetany zakysanou.

  7. Do krému nakonec vmícháme nastrouhanou čokoládu.

  8. Když je korpus studený, tak vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme (necháme pouze dno a okraje po stranách, které budou držet krém). Pokud vám korpus uprostřed vyběhl při pečení více než okraje, tak můžete nejdřív seříznout a teprve potom dlabat.

  9. Vydlabané těsto rozdrobíme do misky a dáme prozatím stranou.

  10. Na dno buchty dáme rozmačkané banány. Na ně rozetřeme krém a posypeme těstovou drobenkou.

  11. Dáme přes noc do lednice a můžete papat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!