Slunečnicový chléb s melasou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
40 g kvásku
200 g vody
200 g žitné chlebové mouky
Dále do těsta:
200 g vody
400 g pšeničné chlebové mouky
cca 80 g slunečnicového semínka
2 lžičky melasy
12 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas dobře promícháme a v teple místnosti necháme cca 12 hodin vykvasit. Slunečnicová jadérka můžeme nasucho opražit na pánvi - více voní.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek všech surovin, melasu rozmíchanou ve vodě. Uhněteme těsto, které necháme asi 1-2 hodiny kynout.

  3. Rozkynuté těsto zlehka propracujeme a vytvarujeme bochník, který uložíme kynout do moukou vysypané ošatky. Také na 1-2 hodiny.

  4. Včas rozehřejeme troubu na 230°C, vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech s pečící fólií a dáme upéct (45-50 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!