Slovenské pagáče

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
250 g másla
180 g kysané smetany
7 g sušeného droždí
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 žloutek
1 lžička soli
1 lžíce cukru
1 vejce na potření
sezamová zrníčka na posypání (není podmínkou)
Náplň zvolte dle vlastní chuti:
strouhaný tvrdý sýr
čerstvý sýr
brynza
slaný tvaroh
sladký tvaroh s rozinkami
mleté škvarky
cibulka(vlastní fantazii se meze nekladou)

Postup přípravy receptu

  1. V míse smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte žloutek, změklé máslo a kysanou smetanu a vypracujte pevné a hladké těsto. Mísu překryjte potravinovou folií a dejte na 12 hodin do ledničky.

  2. Těsto vám v lednici mírně nakyne a stane se vzdušnější. Po vytažení z lednice těsto rozválejte na pomoučněném vále na 1 cm tlustý plát. Polovinu rozváleného těsta posypte zvolenou ingrediencí. Já jsem zvolila čerstvý ovčí sýr a jarní cibulku.

  3. Plát těsta přeložte na polovinu, tak aby jste sýr zakryli. Plát opět lehce rozválejte na 1 cm a celý postup opakujte. Tímto způsobem těsto přeložte minimálně 3x až 5x.

  4. Originál pagáče jsou vykrájená kolečka. Bylo mi ale líto plýtvat těstem a proto jsem těsto nakrájela na kostičky 5x5 cm. Nakrájené těsto potřete vejcem a posypte sezamovými zrníčky.

  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů a nechte péct dozlatova.

  6. Slibuji, že vám začnu fotit i postupy:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!