Šlehačkový koláč s makovou posýpkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

těsto:
3 vejce žloutky a bílky zvlášť
250 ml smetany ke šlehání
75 g cukru
25 g domácího vanilkového cukru
250 g hladké mouky
50 g čerstvě mletých mandlí
1/2 kypřícího prášku do pečiva
3 lžíce mléka
250 g hrušek
250 g švestek
posýpka:
40 g másla
40 g strouhanky
15 g mletého máku
75 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Smetanu vyšleháme do polotuha a za stálého míchání přisypeme všechen cukr, pak jeden po druhém vmícháme žloutky. Postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva i mléko.

  2. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zlehka je spolu s mandlemi vmícháme do těsta.

  3. Těsto rozetřeme na menší plech vyložený pečícím papírem a bohatě poklademe ovocem. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme asi 15 minut.

  4. Mezitím prsty propracujeme všechny přísady na drobenku a posypeme jí povrch předpečeného koláče.

  5. Pečeme dalších 15-20 minut, dokud do středu zapíchnutá špejle nevyjde suchá.

  6. Koláč necháme zchladnout na plechu a nakrájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!