Slavný vídeňský závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
1 lžíce oleje
špetka soli
1 vejce
1 lžíce másla
Náplň
125 g másla
4 lžíce strouhanky
75 g rozinek
2 kg nakyslých jablek
75 g sekaných mandlí nebo oříšků
1 lžička skořice
100 g cukru
2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosijeme na vál, přidáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracujeme v hladké těsto. Bochánek těsta necháme cca 45 minut odpočívat.

  2. Mezitím si připravíme náplň. V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájíme na tenké plátky, smícháme je s rozinkami, skořicí, cukrem a opečenou strouhankou.

  3. Na vále rozprostřeme utěrku, kterou silně pomoučníme a těsto dotenka rozválíme.

  4. Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce!

  5. Na těsto dáme náplň a pomocí utěrky závin srolujeme.

  6. Plech vymažeme tukem a opatrně závin přeneseme. Zbytkem másla potřeme také závin.

  7. Pečeme 30-40 minut při 180 stupních.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!