Slané koláčky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek (1/4 litru) mléka
- 6 dkg droždí (1 a 1/2 kostky)
- 2 dcl oleje
- 3 žloutky
- 2 kávové lžičky soli
- cukr (do kvásku.)
- Náplň
- šunka
- anglická slanina
- uzeného eidamu (ve stejném poměru, cca 20 dkg na jeden díl)
- (3 bílky,)
- mletý bílý pepř
- strouhanka na upravení odpovídající konzistence
- Sýrový krém
- jemně strouhaný parmazán
- dijonská hořčice
- zakysaná smetana
- vajíčko
- Na potření koláčků 1 rozšlehané vajíčko
Postup Slané koláčky
Postup přípravy receptu
-
Jedná se o standardní klobásníkové těsto (viz link v poznámce).
Šunku, anglickou a uzenou cihlu nakrájíme na kostky a umeleme.
Do směsi přidáme bílky, bílý pepř a podle potřeby strouhanku.
Sýrový krém-všechny ingredience promícháme, hustotu určuje množství sýru.
Na kousky vykynutého těsta klademe masovosýrovou směs, zabalíme (jako u klobásníků nebo koláčků), na plech s pečícím papírem dáváme 20 (5x4) kuliček, do kterých šufánkem (naběračkou) uděláme důlky, po obvodu potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Do důlku dáme na kostičky nakrájenou anglickou (není uvedeno v surovinách) a přikryjeme sýrovým krémem. Můžeme i obráceně-nejdříve krém a posypat anglickou. Obě varianty najdete na fotografiích.
Pečeme při 200°C 15 minut a při 180°C dalších cca 15 minut dopékáme.
Po vytažení z trouby opět potřeme rozšlehaným vajíčkem.