Sladké kynuté bochánky s majonézou

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g polohrubé mouky
špetka soli
80 g krupicového cukru
110 g majonézy
1 žloutek
zhruba 160 - 170 ml vlažného mléka - podle potřeby
20 g čerstvého droždí
60 g kandované citrusové kůry
50 g rozinek
3 lžíce rumu
40 g sekaných mandlí + 1 vejce na potření bochánků a
zhruba 30 g mandlových lupínků na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Kandovanou kůru a rozinky smícháme, pokapeme rumem a necháme nabobtnat.

  2. Z části vlažného mléka, lžíce cukru a droždí uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.

  3. Mouku prosijeme se solí, přidáme zbytek cukru a vlažného mléka, žloutek, majonézu, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Pak do do něj vpracujeme sekané mandle, nabobtnalé rozinky a kůru.

  4. Necháme v teple kynout zhruba hodinu. Pak těsto rozdělíme na 10 dílů a vytvarujeme z nich malé bochánky.

  5. Dáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme znovu vykynout. Pak opatrně potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

  6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut do zlatova při teplotě 180°C. Já mám troubu plynovou, tak teplotu jen odhaduju, já pekla asi 18 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!