Sladké kynuté bochánky s majonézou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 80 g krupicového cukru
- 110 g majonézy
- 1 žloutek
- zhruba 160 - 170 ml vlažného mléka - podle potřeby
- 20 g čerstvého droždí
- 60 g kandované citrusové kůry
- 50 g rozinek
- 3 lžíce rumu
- 40 g sekaných mandlí + 1 vejce na potření bochánků a
- zhruba 30 g mandlových lupínků na posypání
Postup Sladké kynuté bochánky s majonézou
Postup přípravy receptu
-
Kandovanou kůru a rozinky smícháme, pokapeme rumem a necháme nabobtnat.
Z části vlažného mléka, lžíce cukru a droždí uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.
Mouku prosijeme se solí, přidáme zbytek cukru a vlažného mléka, žloutek, majonézu, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Pak do do něj vpracujeme sekané mandle, nabobtnalé rozinky a kůru.
Necháme v teple kynout zhruba hodinu. Pak těsto rozdělíme na 10 dílů a vytvarujeme z nich malé bochánky.
Dáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme znovu vykynout. Pak opatrně potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut do zlatova při teplotě 180°C. Já mám troubu plynovou, tak teplotu jen odhaduju, já pekla asi 18 minut.