Škvarkové závitky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Kynuté těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- asi 2 dl mléka
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- špetka soli
- 1/2 lžičky cukru
- Náplň:
- 300 g škvarků
- 1 vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
- pepř
- sůl
- Na potření:
- 1 vejce
- sezamová semínka
- kmín
Postup Škvarkové závitky
Postup přípravy receptu
-
Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások a spolu s ostatnými prísadami vypracujeme pevnejšie cesto. Necháme ho vykysnúť.
Škvarky zomelieme na mäsovom mlynčeku a premiešame so smotanou a vajíčkom. Okoreníme, ak treba, dosolíme.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik asi 30 x 40 cm, rozotrieme náplň a zrolujeme. Narežeme na kúsky asi 2 – 3 cm široké a uložíme ich na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou alebo sezamom. Upečieme. Podávame teplé s čajom alebo vychladnuté k pivu.