Škvarkové placky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

12 dkg vepřových škvarků
50 dkg polohrubé mouky
18 dkg sádla
1/8 l mléka (125 ml) a může se přidat, pokud je těsto hodně tuhé
2 dkg droždí
2 vejce (z toho jedno na potření před pečením)
špetka cukru na kynutí
sůl
hrubá sůl
mletý pepř
drcený kmín
2 lžíce bílého vína - není nutné

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek (rozdrobené droždí + 1 lžíce vlažného mléka + špetka cukru + 2 lžíce mouky. Promícháme a necháme v teple vzejít. Do mísy dáme prosátou mouku, tuhé sádlo, osolíme, opepříme.

  2. Přidáme kvásek, 1 vejce, nadrobno sekané škvarky a víno (kdo nechce, nedává). Smícháme v těsto, přikryjeme utěrkou a dáme důkladně vykynout (alespoň hodinu).

  3. Z těsta pak tvoříme kuličky nebo můžeme těsto rozválet a vykrajovat kolečka, která ve větších rozestupech klademe na plech s pečícím papírem. Vezmeme kulatou mřížku (používáme na brambory, když děláme salát), každou kuličku mřížkou zmáčkneme na placku a máme ji rovnou i ozdobenou mřížkami.

  4. Potřeme všechny rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí a drceným kmínem, dáme do předehřáté trouby na 160°C, pečeme do zezlátnutí a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!