Škvarkové placky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 12 dkg vepřových škvarků
- 50 dkg polohrubé mouky
- 18 dkg sádla
- 1/8 l mléka (125 ml) a může se přidat, pokud je těsto hodně tuhé
- 2 dkg droždí
- 2 vejce (z toho jedno na potření před pečením)
- špetka cukru na kynutí
- sůl
- hrubá sůl
- mletý pepř
- drcený kmín
- 2 lžíce bílého vína - není nutné
Postup Škvarkové placky
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek (rozdrobené droždí + 1 lžíce vlažného mléka + špetka cukru + 2 lžíce mouky. Promícháme a necháme v teple vzejít. Do mísy dáme prosátou mouku, tuhé sádlo, osolíme, opepříme.
Přidáme kvásek, 1 vejce, nadrobno sekané škvarky a víno (kdo nechce, nedává). Smícháme v těsto, přikryjeme utěrkou a dáme důkladně vykynout (alespoň hodinu).
Z těsta pak tvoříme kuličky nebo můžeme těsto rozválet a vykrajovat kolečka, která ve větších rozestupech klademe na plech s pečícím papírem. Vezmeme kulatou mřížku (používáme na brambory, když děláme salát), každou kuličku mřížkou zmáčkneme na placku a máme ji rovnou i ozdobenou mřížkami.
Potřeme všechny rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí a drceným kmínem, dáme do předehřáté trouby na 160°C, pečeme do zezlátnutí a necháme vychladnout.