Skutečně pečená vepřová pečeně na černém pivu

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

800 g vepřové pečeně bez kosti¨
mořská sůl
2 středně velké šalotky
2 stroužky česneku
1 PL celého kmínu
1 PL slunečnicové oleje
1 PL škrobu
4 dl černého piva (použila jsem tmavé bezlepkové pivo Celia)

Postup přípravy receptu

  1. Pokud má maso na povrchu horní strany trochu tuku, nařežeme ho asi v centimetrových rozestupech a do zářezů nasypeme špetku soli. Potom maso svážeme provázkem, jakoby do válečku. Oloupanou šalotku a česnek nakrájíme na půlměsíčky, česnek raději nadrobno.

  2. Svázané maso ještě dokola okmínujeme a potřeme olejem. Zprudka rozhřejeme pánev a vložíme do ní svázané a okořeněné maso. Ztlumíme žár a postupně maso okolo opečeme pěkně dozlatova, na každé straně/boku ho vždy ponecháme cca 3 minuty. Opečené maso vyjmeme bokem na talíř.

  3. Do prázdné použité pánve přidáme nakrájenou cibuli a česnek, můžeme ještě zmírnit žár ploténky a necháme chvilku změknout. Podlijeme asi deci piva a necháme vyvařit.

  4. Tuto zeleninu nato vložíme na dno pekáče tak, aby ho celé maso zakrývalo a samo maso se tím pádem nedotýkalo dna pekáče. Podlijeme dvěma deci piva, dáme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 5 minut.

  5. Poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme další hodinu, během níž jednou či dvakrát maso podléváme výpekem, případně o 10-15 minut déle, máme-li váhově o něco větší maso.

  6. Jakmile je maso hotové, vypneme troubu, šťávu slijeme do dříve použité pánve, maso necháme nadále ve vypnuté troubě.

  7. Slitou tekutinu přivedeme k varu, přidáme poslední deci piva a za neustálého míchání přidáme škrob a metličkou zahustíme. (Škrob má tendenci jednak dělat hrudky, ale jednak dokáže rychle zhoustnout při větším podání do šťávy, proto přidáváme jen po malých troškách a vždy chvíli mícháme, než přidáme více, aby konzistence nakonec nebyla až příliš hustá.

  8. Z masa sejmeme provázek, nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou. Podávala jsem s knedlíkem a se zelím, ale hodí se např. bramborová kaše či jiné příloha dle vlastní chuti, třeba zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!