Skořicový věnec z loupáčkového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
600 g hladké mouky
150 ml mléka
150 ml vody
125 g másla
50 g cukru
1 lžička soli
2 žloutky
30 g kvasnic
strouhaná citronová kůra
50 ml rumu
Náplň:
80 g másla
2 lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 lžíce mleté skořice
na potření plátek másla
cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Ohřejeme mléko s vodou a trochou cukru, přidáme rozdrobené kvasnice, necháme je vzejít. Mezitím v míse smícháme mouku, zbytek cukru, sůl, žloutky, citronovou kůru, rum a rozpuštěné máslo.

  2. Vzešlý kvásek nalijeme do mísy, vypracujeme těsto, které necháme minimálně 45 minut kynout na teplém místě, během této doby můžeme těsto 1-2 promíchat, abychom do těsta dostali ještě více vzduchu. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník silný asi 4 mm.

  3. V rendlíčku si povolíme máslo, zamícháme do něj cukr moučku, vanilkový cukr, skořici a tím pomažeme rozválený plát těsta.

  4. Těsto stočíme do rolády, ostrým nožem roládu podélně rozřízneme, ale nedokrojíme do konce, vzniklé dva pruhy omotáme kolem sebe do copu, stočíme do věnce a spojíme přitlačením obou konců k sobě.

  5. Věnec necháme minimálně 30 minut kynout a až pak vložíme do vyhřáté trouby na 160°C a pečeme asi 45 minut.

  6. Po vytažení z trouby pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!