Semínkový chléb se sušenou syrovátkou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 žitného kvásku
150 žitné chlebové mouky
150 g vody
Dále:
250 g vody
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžíce sušené syrovátky
2 lžičky soli
lžíce sezamu
lžíce slunečnice
lžíce dýňového semínka
lžíce lněného semínka (hnědého nebo zlatého – to jsem použila tady)

Postup přípravy receptu

  1. Ze žitného kvásku, žitné mouky a vody umícháme rozkvas, který necháme pracovat přibližně 10-12 hodin.

  2. Semínka v misce smícháme se solí, zalijeme 70 g vody (odebrané z přichystaných 250 g) a necháme zatím stát. Zbytek surovin přidáme k prokvašenému základu, který zdvojnásobil svůj objem a příjemně nakysle (chlebově) voní a prohněteme těsto. Necháme ho 30 minut stát, aby proběhla autolýza, a teprve pak vmísíme všechnu semínkovou směs z misky.

  3. Těsto necháme kynout. Délka kynutí závisí na teplotě okolního prostředí, těsto před tvarováním do ošatky nemusí zdvojnásobit objem. Během kynutí můžeme těsto 1-2x přeložit.

  4. Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí škrabky (nebo kovové lopatky) ho znovu přeložíme a vytvarujeme bochník, který vložíme do pomoučené ošatky. Tam ho necháme nakynout.

  5. Vykynutý bochník opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií, rychle a zlehka ometeme mouku, bochník postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií ho z plechu sešoupneme na vyhřátou podložku v nahřáté troubě. Pekla jsem na horkovzduch, trouba i dlaždice byly rozehřáté na 250°C, po 5 minutách jsem teplotu snížila a dopekla – celkem asi 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!