Selská bramboračka

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g brambor
1 mrkev
1 petržel
1/2 celeru
1 list kapusty
1 pórek
2 stroužky česneku
hrst hub
1 masox
1/2 kávové lžičky kmínu
pepř
sůl
1/2 kávové lžičky majoránky
2 polévkové lžíce sádla
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 cibule
na ozdobu:
nať petrželky
pažitky

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme sádlo a vložíme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět a vložíme veškerou zeleninu nakrájenou na kostičky a vše osmahneme, vsypeme mouku a promícháme, zalijeme vodou, přidáme houby, brambory, kmín.

  2. Vaříme asi půl hodiny, dokud zelenina nebude měkká, pak dochutíme majoránkou, utřeným česnekem, solí, pepřem.

  3. Do polévky můžeme dát vařit vepřové uzené koleno nebo žebírka nebo na kostičky nakrájený a na sádle osmažený salám.

  4. V Podkrkonoší se bramboračka dochucuje smetanou a octem, jinde zase mletou paprikou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!