Seitan

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Hladká mouka
Voda

Postup přípravy receptu

  1. Z hladké mouky – do jakéhokoliv množství, přidejte vodu (vlažnou) a utvořte těsto. Svou konzistencí připomínající klasické těsto. Je skoro jedno, zdali bude tužší, či řidší. Budeme s ním dále pracovat a konzistence na to nebudu mít vliv. Z 1 kg hladké mouky budete mít cca 10 malých řízků. Proto gramáž záleží jen a jen na vás.

  2. Těsto necháme tak hodinku až dvě v lednici odpočívat. Nemusíte ničím přikrývat. Je potřeba jen, aby těsto trošku ztuhlo.Mísu s těstem vložíme do umyvadle pod mírně tekoucí teplou (vlažnou) vodu. A nyní přichází to nejdůležitější – vymývání škrobu.

  3. Těstem opatrně hňacáme“ a snažíme se ho spokojovat dohromady. Ze začátku se vám bude trhat na malé kousky a různě oddělovat. Nevěšte hlavu – je to správně:) Po pár minutách, až se začne škrob odplavovat, se těsto začne dávat dohromady. Neustále s nim pracujete a spojujte pomocí rukou. Bílou vodu, která vám z toho vždy vznikne vylívejte z mísy pryč a postupujte dále v postupu.

  4. Vymývání škrobu bude trvat cca 10-20 minut, v závislosti na tom, kolik mouky jste použili a jak jste zruční:) Po nějaké chvilce nebude už co vymývat a vy dostanete jednotnou a krásně tvárnou hmotu. Teď už to bude jen jednoduché.

  5. Hmotu nakrájejte na řízky a vhoďte do vařící vody s kořením (např. sojovka,vegeta,česnek,..). Vařte cca po vyplavání na povrch pět minut. Po vhození do hrnce doporučuji promíchat vařečkou, aby se řízky nepřichytily.

  6. A hotovo, vytáhnete maso z vody a nyní můžete obalovat, krájet, mrazit, co chcete!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!