Schwarzwaldská roláda

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
5 vajec
100 g krupicového cukru + na posypání
60 g hladké mouky
40 g kakaa
100 ml černého čaje
vanilkový extrakt (nemusí být)
Náplň:
150-180 g kompotovaných třešní či višní (scezených)
1-2 lžíce rumu
2 kelímky 30% smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
Čokoládová poleva:
100-150 g čokolády na vaření (nalámané)
10 g másla
1 kelímek 30% smetany ke šlehání
1 lžička rumu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečicím papírem.

  2. Vejce utřeme s cukrem do světlé krémové hmoty. Mouku smícháme s kakaem a obrácenou stranou lžíce pořádně rozetřeme kakaové hrudky. Sypkou směs přidáme k vajíčkům. Kdo chce, může přilít vanilkový extrakt pro nádech vanilkové vůně. Pořádně promícháme.

  3. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 10 minut (v horkovzdušné troubě). Vyndáme a plát těsta ihned překlopíme na arch papíru posypaný krupicovým cukrem a podložený vlhkou utěrkou. Od delší strany zarolujeme (i s utěrkou a pečicím papírem). Necháme vychladnout.

  4. Čokoládu na polevu dáme spolu s máslem do hrnce a přelijeme horkou smetanou (měla by být téměř vroucí, ale nesmí projít varem) a necháme 5 minut stát. Přilijeme rum a umícháme dohladka.

  5. Roládu rozmotáme, stáhneme z ní pečicí papír a pokapeme ji čajem. Smetany ušleháme dotuha a osladíme je vanilkovým cukrem. Šlehačkou potřeme těsto.

  6. Okapané třešně (višně) promícháme s rumem, scedíme a poté je naskládáme na šlehačku a roládu zavineme. Na závěr ji potřeme čokoládovou polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!