Schwarzwaldská roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru + na posypání
- 60 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- 100 ml černého čaje
- vanilkový extrakt (nemusí být)
- Náplň:
- 150-180 g kompotovaných třešní či višní (scezených)
- 1-2 lžíce rumu
- 2 kelímky 30% smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- Čokoládová poleva:
- 100-150 g čokolády na vaření (nalámané)
- 10 g másla
- 1 kelímek 30% smetany ke šlehání
- 1 lžička rumu
Postup Schwarzwaldská roláda
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Vejce utřeme s cukrem do světlé krémové hmoty. Mouku smícháme s kakaem a obrácenou stranou lžíce pořádně rozetřeme kakaové hrudky. Sypkou směs přidáme k vajíčkům. Kdo chce, může přilít vanilkový extrakt pro nádech vanilkové vůně. Pořádně promícháme.
Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 10 minut (v horkovzdušné troubě). Vyndáme a plát těsta ihned překlopíme na arch papíru posypaný krupicovým cukrem a podložený vlhkou utěrkou. Od delší strany zarolujeme (i s utěrkou a pečicím papírem). Necháme vychladnout.
Čokoládu na polevu dáme spolu s máslem do hrnce a přelijeme horkou smetanou (měla by být téměř vroucí, ale nesmí projít varem) a necháme 5 minut stát. Přilijeme rum a umícháme dohladka.
Roládu rozmotáme, stáhneme z ní pečicí papír a pokapeme ji čajem. Smetany ušleháme dotuha a osladíme je vanilkovým cukrem. Šlehačkou potřeme těsto.
Okapané třešně (višně) promícháme s rumem, scedíme a poté je naskládáme na šlehačku a roládu zavineme. Na závěr ji potřeme čokoládovou polevou.