Savarin - věnec plněný ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto na věnec:
35 g moučkového cukru
3 vejce
90 g másla nebo jiného tuku
21 g čerstvého droždí - 1, /2 kostky
150 ml vlažného mléka
300 g polohrubé mouky
špetka jemné soli
1/2 lžíce běžného oleje na vymazání formy
Sirup na napuštění:
90 ml vody
60 g cukru krupice
70 - 90 ml tuzemáku nebo nějaké pálenky
Na přetření povrchu:
zhruba 60 g meruňkového džemu nebo marmelády
50 ml vody
Na ozdobu:
500 g čerstvých jahod nebo třešní
meduňka nebo máta

Postup přípravy receptu

  1. Z odměřeného množství mléka trochu odlijeme, přidáme 2 špetky cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a postupně po jednom zašlehaváme celá vejce.(Příště bych ale asi spíš našlehala vajíčka s cukrem a tuk přidala rozpuštěný a zchladlý). K máslovému základu přidáme kvásek, mouku se špetkou soli a těsto dobře vymícháme. Vylijeme ho a rozetřeme do hladké věncové formy vymazané olejem. Po vykynutí vložíme do středně vyhřáté trouby a při 170°C upečeme. Délka pečení je zhruba 30 minut.

  2. V době pečení si připravíme sirup na napuštění. Svaříme si vodu s cukrem, vaříme tak dlouho, až se nám dělá pěna - větší bubliny jinak řečeno hrubší perličky. Odstavíme a přidáme rum.

  3. Věnec po upečení vyklopíme na větší talíř a ještě na horký nanášíme štětcem nebo silikonovou mašlovačkou cukrový sirup s rumem. Pokud trochu steče na talíř, tak se zase vsákne do moučníku spodem.

  4. Po vsáknutí ještě povrch věnce přetřeme rozvarem - džem rozvaříme do hladké hmoty s troškou vody. Věnec necháme vychladnout a pak střed naplníme ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!